Quote

Stap 4: Destilleren

Wanneer gist zijn werk heeft gedaan, is er een mengsel ontstaan waarin zich alcohol bevindt, maar hoe haal je deze er nou uit? Een vaste stof en vloeistof (suspensie) kan je scheiden door het bijvoorbeeld door een filter te gooien. Twee vloeistoffen kun je vaak scheiden door middel van destillerenDestilleren  en filtreren zijn beide scheidingsmethoden. Op deze website vind je nog meer verschillende scheidingsmethoden.

4.1 Scheidingsmethoden berusten op een verschil in stofeigenschappen. Op welke stofeigenschap worden stoffen gescheiden wanneer je een mengsel door een filter laat lopen?

Destilleren berust op het verschil in kookpunt. Stel, je hebt een mengsel van water en ethanol*. Klopt het dat deze twee vloeistoffen een verschillend kookpunt hebben? In de BINAS vind je allerlei gegevens over stoffen.

4.2 Zoek in de BINAS de tabel ‘Gegevens van vloeistoffen’ op. Let op verschillende versies voor vmbo/havo/vwo. Tip: In het register (achter in het boek) kun je zoeken op ‘kookpunt’, het nummer van de tabellen waarin kookpunten staan, staan achter het gezochte woord. Wat is het kookpunt van water? En die van ethanol?

4.3 Het kookpunt wordt niet gegeven in graden Celsius, maar in Kelvin. Je hebt geleerd hoeveel Kelvin gelijk is aan 20 graden (kamertemperatuur) en nul graden Celsius (vriespunt). Reken de kookpunten om naar graden Celsius. Voor een ezelsbruggetje, kijk hier.

4.4 Welke stof zal het eerst gaan koken, en dus verdampen, wanneer je het mengsel verwarmt?

Destilleren

4.5 Hierboven zie je een tekening van een destillatie-opstelling (hier vind je een meer uitgebreide tekening met de namen erbij). Het mengsel wordt verwarmd, waardoor één van de stoffen verdampt. Door het gas door een gekoelde buis te leiden, wordt de (nu zuivere) stof weer vloeibaar. Hoe noem je de overgang van gas naar vloeistof?

4.6 Welke stof blijf er in de verwarmingsmantel achter als redisu en welke stof wordt het destillaat?

* sterk versimpeld voorbeeld 

Advertenties
Quote

Stap 10: Van gist tot mest

Eén van de stoffen die na het productieproces overblijft, is de gist. Als gistcellen zich op hun gemak voelen in een omgeving, zullen ze zich vermeerderen (delen). Een gistcel kan dit maximaal 30 keer doen, waarna deze overlijdt. De dode gistcellen zakken naar de bodem en beginnen te rotten. De stoffen die daarbij vrijkomen, kunnen als bouwstoffen dienen voor nieuwe cellen, ook voor andere organismen zoals planten. Eén van deze stoffen is stikstof.

10.1 Op deze website vind je een digitaal periodiek systeem. Zoek in het periodieke systeem het element stikstof op. Met welke letter wordt stikstof afgekort? En welk atoom nummer heeft het?

Klik op het vakje van stikstof. Er opent een scherm met daarin een vergelijkbare lijst met informatie als je in stap 1 gezien hebt. Als je op stikstof (element) klikt, opent de Wikipedia pagina. Klik vervolgens in de inhoudsopgave op Natuur en milieu en lees het stukje. Je kan met je muis over de blauwe woorden gaan om zo een pop-up met korte uitleg te laten verschijnen. Zo kom je gauw meer te weten over moeilijke begrippen.

Na even doorklikken kom je op de pagina over de stikstofkringloop. Daar is onderstaande afbeelding op te vinden.

Nitrogen_Cycle_Dutch_text

10.2 Onder welke groep (beige blok) valt de dode gist?

10.3 Je kan bovenstaande afbeelding aflezen als een blokschema met in de beige blokken de (typen) stoffen en op de pijlen het proces. Beschrijf wat er met de stikstof, afkomstig uit dode gist, gebeurt voor het weer opgenomen kan worden door planten.