Quote

Stap 10: Van gist tot mest

Eén van de stoffen die na het productieproces overblijft, is de gist. Als gistcellen zich op hun gemak voelen in een omgeving, zullen ze zich vermeerderen (delen). Een gistcel kan dit maximaal 30 keer doen, waarna deze overlijdt. De dode gistcellen zakken naar de bodem en beginnen te rotten. De stoffen die daarbij vrijkomen, kunnen als bouwstoffen dienen voor nieuwe cellen, ook voor andere organismen zoals planten. Eén van deze stoffen is stikstof.

10.1 Op deze website vind je een digitaal periodiek systeem. Zoek in het periodieke systeem het element stikstof op. Met welke letter wordt stikstof afgekort? En welk atoom nummer heeft het?

Klik op het vakje van stikstof. Er opent een scherm met daarin een vergelijkbare lijst met informatie als je in stap 1 gezien hebt. Als je op stikstof (element) klikt, opent de Wikipedia pagina. Klik vervolgens in de inhoudsopgave op Natuur en milieu en lees het stukje. Je kan met je muis over de blauwe woorden gaan om zo een pop-up met korte uitleg te laten verschijnen. Zo kom je gauw meer te weten over moeilijke begrippen.

Na even doorklikken kom je op de pagina over de stikstofkringloop. Daar is onderstaande afbeelding op te vinden.

Nitrogen_Cycle_Dutch_text

10.2 Onder welke groep (beige blok) valt de dode gist?

10.3 Je kan bovenstaande afbeelding aflezen als een blokschema met in de beige blokken de (typen) stoffen en op de pijlen het proces. Beschrijf wat er met de stikstof, afkomstig uit dode gist, gebeurt voor het weer opgenomen kan worden door planten.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s