Video

Afsluiting

Zo, je bent bijna aan het einde gekomen van de webquest NaSk over industriële chemie en het productieproces van alcohol. Je bent hierin vanalles te weten gekomen over alcohol en nieuwe bronnen leren kennen waar je hopelijk nog vaak gebruik van zult maken. Wil je een bron opnieuw bezoeken? Klik dan op de link in de desbetreffende stap.

Zoals je weet mag je nu één van de gemaakte stappen kiezen (of wordt er één toegewezen door je docent), waar je je posterpresentatie over gaat houden. SABRum, het bedrijf waar deze webquest op gebaseerd is, heeft namelijk jullie advies nodig voor ze kunnen starten met het nieuwe productieproces en het bouwen van een nieuwe fabriek.

SABRum is de naam van het Surinaams Alcohol Bedrijf dat staat in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Het bedrijf staat bekend om de vele soorten rum die ze maken, zoals Borgoe en Mariënburg Rum, die ook in de Nederlandse slijterijen te vinden zijn. In het relatief kleine bedrijf worden alle producten met de hand gemaakt en getest en sommige soorten zelfs met de hand gebotteld. Door het grote succes van Borgoe, dat het bedrijf nu ook exporteert naar andere Zuid-Amerikaanse landen en Nederland, wil de directeur een nieuwe fabriek bouwen met een totaal nieuwe aanpak. Momenteel koopt hij ruwe beginstoffen zoals melasse in bij andere bedrijven, maar wil hij vanaf 2020 geheel zelfvoorzienend zijn. In 2018 zal begonnen worden met het bouwen van suikerrietplantages, zodat eigen verbouwde suiker en melasse gebruikt kan worden. Ook wil het bedrijf hun eigen afvalstoffen verwerken en oplossingen vinden voor alle andere milieukwesties waar ze tegenaan lopen.

SABRum heeft aan jullie gevraagd om alle stappen in het productieproces kritisch te bekijken en nieuwe ideeën, tips en verbeterpunten te bedenken. Op je poster moet dus minimaal het volgende te vinden zijn;

–     Een korte uitleg (evt. door middel van plaatjes) welk onderwerp je gekozen hebt en wat het precies inhoudt;
–     (Een) praktijkvoorbeeld(en) waarin (een onderdeel van) jullie stap te vinden is;
–     Het antwoord (of een discussie) op de vraag die bij jullie specifieke stap hoort:
     Stap 1: Alcohol (de naam): Je vindt alcoholen (methanol, ethanol, propanol, etc.) niet alleen in ‘drank’, maar ook in andere producten zoals schoonmaakmiddelen en handzeep in ziekenhuizen. Zou je het bedrijf aanraden om naast drank voor consumptie ook andere producten die alcohol bevatten te maken? Leg uit waarom wel of niet.
     Stap 2: Alcoholconsumptie: Je hebt in deze stap gezien dat alcohol veel negatieve effecten heeft op je lichaam en je gezondheid (op de lange termijn). Wat vind je van het reclame maken voor alcoholische dranken op straat, winkels en andere openbare plekken? Mag dit zomaar of moeten hier regels aan verbonden worden i.v.m. de gevaren (of zelfs helemaal verbieden)?
     Stap 3: Fermenteren: Het bedrijf wil vanaf 2020 hun eigen gemaakte melasse gebruiken. Denk je dat het slim is om zelf suikerriet te verbouwen? Bedenk welke voordelen en risico’s hierbij horen.
     Stap 4: Destilleren: Waar moet het bedrijf goed op letten wanneer het stoffen gaat scheiden door te destilleren? Stel minimaal 3 regels op waar bijvoorbeeld werkgevers, werknemers en.of bezoekers zich aan moeten houden.
     Stap 5: Blokschema: Schrijf naast het oogsten, wassen en vermalen van de suikerbieten (opdracht 5.2) ook het planten en laten groeien (water geven en controleren) toe aan het blokschema. Hoe komt deze er nu uit te zien?
     Stap 6: Testen en zuiveren: De gemaakte producten worden getest (geproefd!) door vrijwilligers. Bedenk welke voordelen en risico’s hierbij horen. Zou het bedrijf hier regels voor op moeten stellen? Waarom wel of niet? En welke regels zouden dit dan zijn?
     Stap 7: Ureum: Het bedrijf gebruikt nu ureum om de pH in een reactor stabiel te houden. Er zijn nog vele andere stoffen die dit ook kunnen. Zou je het bedrijf aanraden om andere opties te bekijken of gewoon ureum te blijven gebruiken? Leg uit waarom je dat zou aanraden.
     Stap 8: Milieu 1: Ontwerp een opstelling voor het koelwater (anders dan de twee uit het filmpje) waarbij er minder risico’s voor het milieu zijn. Je mag ook één van de bestaande opstellingen zo aanpassen dat je één of meerdere risicofactoren vermindert.
     Stap 9: Milieu 2: Ontwerp een A4’tje met daarop regels en aandachtspunten voor werkgevers, werknemers en bezoekers over het gevaar van koolstofdioxide.
     Stap 10: Van gist tot mest: De rottende gistcellen kunnen ook verwerkt (en dus verkocht) worden in varkensvoer. Bedenk de voordelen en nadelen voor het zelf gebruiken van de gistcellen of ze verkopen voor het maken van varkensvoer (houd er rekening mee dat het bedrijf in Suriname ligt). Maak een lijst met voor- en nadelen en raad één van de twee opties aan door middel van een onderbouwing.

P.S. De antwoorden op de vragen uit de stappen kan je opvragen bij de docent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s